Son yıllarda yapılan çalışmalarda dişi buzağıların ilk 2 aylık dönemde ne kadar hızlı canlı ağırlık kazanırlarsa, ilk doğumlarını yaptıkları sağım döneminde o kadar çok süt verdikleri anlaşılmıştır. İlk 2 aylık sürede çok hızlı kilo alan dişi buzağıların, düşük kilo alan buzağılara göre ilk laktasyon döneminde 1.3 tona kadar varan miktarlarda daha fazla süt verdikleri anlaşılmıştır. Bu nedenle buzağı sütten ne zaman ve nasıl kesilir sorusunun cevabı buzağı beslenmesinde yapılacak süt içirme programının, yüksek miktarda süt içirmeye yönelik olmasıdır. esastır.
Yaşamın ilk günlerinde buzağılara ağız sütü içirme dönemi bittikten sonra günde 4 litre süt içirilmesine başlanmalı ve bu miktar 1 ay içinde kademeli olarak artırılarak 8 litreye kadar çıkartılabilir. Ardından yine kademeli bir biçimde en az bir aya yayılan aşağıdaki gibi bir programla süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak buzağılara sütten kesilmelidir.
Buzağılara verilecek süt miktarı için aşağıdaki tabloya benzer şekilde program yapılmalıdır.
1.GÜN AĞIZ SÜTÜ 6-8 LİTRE
2.GÜN AĞIZ SÜTÜ 4-5 LİTRE
3.GÜN AĞIZ SÜTÜ 4-5 LİTRE
4-20. GÜNLER 5-6 LİTRE
21-45. GÜNLER 8 LİTRE
46-50. GÜNLER 6 LİTRE
51-55 GÜNLER 5 LİTRE
56-60.GÜNLER 4 LİTRE
61-65. GÜNLER 3 LİTRE
66-70. GÜNLER 2 LİTRE
Bu şekilde buzağının sütten kesim günlerine doğru günde en az 3 kg kuru yem (kesif yem+kaba yem) yemesi sağlanmalıdır. Böylelikle sütten kesim stresi çok azaltılıp, sütsüz yaşamın ilk günlerinde pek çok buzağıda gözlenen gelişme duraksamaları ya da gerilemeleri önlenebilecektir. Buzağılar en uygun 75-90 günlük olduklarında tamamen sütten kesilebilirler. Buzağıların erken sütten kesilmeleri sağlık ve süratli canlı ağırlık artışı bakımından iyi bir yöntem değildir. Buzağılar sütten kesildikten sonra buzağı büyütme yemine geçilerek 6 aylık yaşına kadar 2,5-3 kg kadar buzağı büyütme yemi ve yeteri miktarda yonca kuru otu ya da yulaf hasılı önünde bulundurulmalıdır. Buzağıların önünde 4.günden itibaren temiz ve taze su bulundurulmalıdır.
Saha şartlarında buzağılarımızı doğru zamanda sütten kesme üç ana kritere bağlıdır.
Birincisi zaman,
İkincisi canlı ağırlık,
Üçüncüsü ise tükettiği yem miktarıdır.
Birinci kriterimiz olan zamanda hayvanlarımızı minimum 45, maksimum 90 gün sütte tutabiliriz. Saha şartlarında ideal olarak bu süre 60 gün olarak belirlenmektedir. İkinci kriterimiz olan canlı ağırlıkta ise hayvanlarımızın doğduğu canlı ağırlığın 2 ila 2.2 katı canlı ağırlığa ulaştığı zaman sütten kesilmesi hedeflenmektedir. 40 kilo doğan bir Holstein buzağı örnek olarak alındığında bu hayvanımızı minimum 80, ideal olarak da 88-90 kiloda sütten kesmek bizim için gereklidir.
Son kriterimiz olan buzağı başlangıç yemi tüketiminde ise sütten kesmeyi planladığımız hayvanlarımızı minimum 1 kilo 200 gram buzağı başlangıç yemi yediğinden emin olmamız gerekir. Saha şartlarında en doğruyu bulabilmek gelecekte sağlıklı ve verimli damızlıklar elde edebilmek için en az iki kriteri yakalayan buzağıyı sütten kesmek doğru olacaktır.